Het indexcijfer alimentatie per 1 januari 2022 bedraagt 1,9%

30.11.2021

De overheid heeft bekendgemaakt dat het nieuwe percentage voor de jaarlijkse wettelijke verhoging is vastgesteld op 1,9%. Per 1 januari 2022 moet de alimentatie worden verhoogd met dit percentage. Dit geldt zowel voor kinderalimentatie en partneralimentatie die door de rechter is vastgesteld, als voor alimentatie die onderling is afgesproken. Als de rechter de jaarlijkse indexering heeft uitgesloten hoeft de verhoging niet te worden betaald. Dat wordt echter niet vaak beslist.

Soms hebben partijen in het echtscheidingsconvenant afgesproken dat de jaarlijkse indexering niet wordt toegepast. Maar als dit niet in het convenant staat, dan moet het alimentatiebedrag wel jaarlijks worden verhoogd met de wettelijk indexeringspercentage.  

De verjaringstermijn is vijf jaar: als het geïndexeerde hogere alimentatiebedrag niet wordt betaald kan de alimentatiegerechtigde nog tot vijf jaar later om nabetaling vragen. Daarna niet meer.

Hebt u naar aanleiding hiervan vragen of wilt u een echtscheidingsconvenant laten opstellen, nakijken of een second opinion? Contacteer dan Marjolein Clijsen (m.clijsen@paulussen.nl) of Ramona Brouwers (r.brouwers@paulussen.nl). Wij helpen u graag verder.

Nieuws Overzicht